Min flygerkarriére


I løpet av året -86 tok jeg privatflyger-sertifikat hos Hilmar Tollefsen flyselskap på Værnes.

Etter å skaffet meg erfaring gjennom turflyging og seilflysleping i NTH-Flyklubb, tok jeg trafikkflyger-sertifikat klasse 3. Dette gjorde jeg høsten -88 hos Aeroskolan på Bromma flyplass i Stockholm. Jeg tok ikke instrumentbevis og jeg utvidet heller ikke sertifikatet til å gjelde fler-motors fly.

Høsten -92 tro jeg til og kompletterte flygerutdannelsen med å ta instrumentbevis og utvide sertifikatet til fler-motors fly. Dette gjorde jeg hos Kungsair Training på Kungsängen flyplass ved Norrköping. Nå som det har kommet nye sertifikat-bestemmelser kalles mine sertifikater for CPL (Commersial Pilot Lisence) og IR (Instrument Rating). For å være styrmann i kommersiell tung lufttrafikk kreves CPL og IR

Underveis har jeg også supplert med instruktørbevis klasse 2 og teorieksamen til ATPL ("kapteinsertifikat").


Jeg har heldigvis ikke bare tatt sertifikater og kurs. Jeg har jobbet litt i bransjen også:

Mesteparten av -93 og -94 jobbet jeg i to forskjellige flyselskap på Værnes. Bransjen har ikke vært grei for oss nyutdannede, derfor må man ha flere jern i ilden.

Jeg jobbet som flyger og instruktør på Ole Pedersen Trafikkflygerskole (OPTFS) som senere skiftet navn til Trafikkflygerskolen AS. Her drev jeg både taxiflyging, skoleflyging og klasseromsundervisning.

Parallellt med dette jobbet jeg også i Tollefsen Flyselskap. Primært var det skoleflyging, men det ble også fløyet taxioppdrag og andre oppdrag (foto, reinleiting, sightseeing etc.)

Nå virker jeg som en av Luftfartsverkets LPT-kontrollant for privatflygere. LPT (Lisence Proficiency Test) er en praktisk flygeprøve, som alle må avlegge for en godkjent kontrollant en gang i året for å fornye sertifikatets rettigheter. Dette er å betrakte som ekstrajobb til min daglige jobb.


Fly er så mye mer enn utdannelse og jobb - det er hobby også. Heldigvis har jeg tid til å fly litt for moro skyld, spesielt nå som ungene har blitt store nok til å kunne være med.


Oppdatert 05.02.2000

Tilbake til menyside