Prosjekt "Frosk-2004"


I fjor hadde vi rumpetroll på verandaen og fikk studert hvordan de gradvis ble omvandlet til frosker. Etter omvandlingen satte vi dem ut i samme dam som vi hentet dem i. De rumpetrollene vi fanget var de heldige, - for alle de andre kreperte da dammen tørket ut i løpet av sommeren...

I år vil vi gjenta hele opplegget! Denne gangen har vi ikke fanget et eneste rumpetroll, men kun samlet inn froskeegg fra samme dam som i fjor. Følg med!

Milepæler og høydepunkter finner du nedenfor. Ved å klikke på disse hopper du direkte til det aktuelle stedet i dagboka:


Status pr. sept.04: Alle trollene ble spist! - Og synderen har også avgått med døden...


Søn. 25.04.04:

I dag dro Daniel, Jonas og Pappa til Froskedammen for å sanke froskeegg. Dammen heter faktisk noe så enkelt og greit som Froskedammen, - kanskje ikke offisielt, men blant alle som har vokst opp på Risvollan den siste mannsalderen... Været var grått, det regnet lett og skodda lå og lurte i tretoppene oppe i høydedragene. Det er faktisk herlig å gå i skogen i slikt vær! (Jeg mener det!!!)

Det var ingen rumpetroll å se i dammen, men etter litt leting fant Daniel og Jonas en diger klynge med froskeegg. Utstyrt med hov og syltetøyglass gikk guttene løs på jobben. Det er jammen synd at gummistøvlene ikke er like høye som vannflata rundt omkring... Slik ser altså eggene ut. De sorte prikkene er selve rumpetrollet og de er på størrelse med en muselort. "Muselortene" ligger pakket inn i en gelé-aktig kule som er litt mindre enn en vanlig klinkekule. I klart vann er "geléen" nesten usynlig.

Det beste for rumpetrollene er å få vann fra hjemmedammen sin. Næringen til rumpetrollene finnes i vannet og sannsynligvis også i form av alger på stokker og steiner som ligger i vannet. Fjorårets rumpetroll fikk aldri mat, men kun mellom en halv og en hel liter vann fra hjemmedammen hver dag. I tillegg fikk de noen nye stokker, steiner og siv fra samme vann i ny og né.

Dette bildet viser hva vi tok med oss hjem fra Froskedammen: Syltetøyglass med rumpetroll, vann så det holder for noen dager, siv, stokker, steiner og skikkelig ekkel bunngjørme! Rumpetrollene skal knapt merke at de er hjemmenifra... For ordens skyld nevnes at posen med kjeks ikke ble funnet i froskedammen. Disse ble derimot fortært ved Froskedammen. Siden alle ledige tomflasker var mobilisert for prosjektet tok vi sjansen på å også fylle to brødposer med vann. For sikkerhets skyld tok vi tre poser inne i hverandre. Sekken ble jo ganske tung, men så lenge det er Pappa som bærer så går den visstnok bra.

Vel hjemme, og heldigvis med hele vannposer, klargjorde vi rumptrollenes nye hjem; et akvarium med lokk. Lokket er ikke så viktig i starten, men veldig kjekt når disse små nurkene får bein... Det tar forbausende lang tid før grumset synker til bunns, slik at det er mulig å se noe som helst.


Tir. 27.04.04:

Nå har grumset sunket såpass at det går an å se noe i vannet. Det har lagt seg litt grums på eggene, så nå er det lett å se hele "gelé-kula". Dette bildet viser eggene med rumpetrollene, som faktisk har fått "midje".


Ons. 28.04.04:

Det er faktisk like før klekking! - Mange av rumpetrollene har fått hale, og de rører også på seg av og til. Noen av dem er delvis ute av egget sitt, men vi har ikke sett noen som svømmer fritt. Se her.


Man. 03.05.04:

De fleste eggene er klekket, men rumpetrollene svømmer ikke rundt omkring. De holder seg for det meste i ro, og en kan lure på om det er noe liv der i det hele tatt. Dette bildet viser imidlertid hvordan de har saumfart akvarieveggen og sleiket i seg maten sin, som sannsynligvis er alger. Se bare på alle sporene til venstre... Rumpetrollene er til høyre i bildet.


Tir. 04.05.04:

Nå er det liv i leiren! Mange av rumpetrollene har lært å svømme, mens resten stort sett holder seg i ro på akvarieveggen eller ved restene av eggene. I dag har vi hentet mer siv, steiner, kvister og bark fra bunnen av Froskedammen, samt ca. 10 liter vann. Nå begynner akvariet virkelig å se ut som en froskedam. Som dette bildet viser, begynner noen av rumpetrollene å få seg en skikkelig hale.


Man. 24.05.04:

Nå begynner det å bli størrelse på rumpetrollene! Som dette bildet viser har de fått feite kropper. Selve kroppen er ca. på størrelse med en ert. Vi har også vært i Froskedammen etter mer vann, - og kan konstatere at våre troll utvikler seg like fort som sine slektninger i Froskedammen. De svømmer rolig rundt mesteparten av tiden, og de svømmer rundt som noen gærninger når vi gir dem deilig myrvann (eau de Froské d'am).


Søn. 04.07.04:

I dag kunne vi se de aller første antydning til bakben! Siden slutten av mai har det egentlig ikke skjedd annet enn at rumpetrollene har vokst noe. På dette bildet kan en se en tynn stilk som henger ned på skrå bakover under den slørete halen. Legg merke til hvor rene akvarieveggene er. - Nei, det er ikke vi som er flinke til å skrape akvariet, men det er rumpetrollene som sleiker veggene rene. Kanskje det er et tips å slippe noen rumpetroll i gullfisk-akvarier også...?


Lør. 10.07.04:

Nå er bakbena litt mer tydelige, og på dette bildet kan en se at det er to bakben under halen. Bakbena brukes foreløpig ikke til noe som helst, - de bare henger der!


Søn. 01.08.04:

Nå har noen av rumpetrollene fått antydning til små framben. Bakbena har blitt tydelige froskelår og -legger. De bruker hverken bak- eller frambena når de svømmer. Den jobben gjør fortsatt halen. Hvis noen av bena derimot kommer borti noe, dytter de seg videre fremover med dem.

Jeg så kun noen få rumpetroll i dag, men jeg håper det bare er fordi det var dårlig belysning. Derfor har jeg heller ikke tatt noe bilde i dag. Det er imidlertid kommet mer alger på glasset. Har det faktisk blitt færre rumpetroll i akvariet?


Man. 09.08.04:

I dag kunne jeg ikke se et eneste rumpetroll! - Det er ganske mye gress og kvister i akvariet, så det kan være vanskelig å se rumpetrollene. Dessuten synes vi å huske fra i fjor at de satt mer i ro på dette stadiet, slik at de er vanskelige å få øye på.

Jeg tok en tur til froskedammen for å sjekke hvordan slektningene i dammen hadde det. Grunnet en lang periode med tørt og varmt vær, var det nesten ikke vann i dammen. Derimot var det et yrende liv av rumpetroll med typiske froske-bakben og litt varierende grad av framben. De hadde altså kommet like langt i utviklingen som vi kunne forvente at våre troll hadde, MEN de var altså ikke stillesittende. Det burde altså vært mulig å se noen av våre troll... Hmmm!

Da jeg kom hjem igjen tok jeg et grundig søk med lommelykt. - Ingen rumpetroll var å se. Det eneste jeg så av liv var alle de små vann-innsektene og -larvene som har vokst opp etterhvert. - Og så: Plutselig så jeg noe stort, - og da mener jeg noe mye større enn rumpetrollene! Et monster av en tusenben-lignende skapning delvis løp og delvis svømte nedi vannet. Den var ca. 5 cm lang, hadde kjever á la saksedyr og bøyde den leddede halen sin oppover. Hva var dette?

En ting er sikkert: Dette monsteret har vokst opp i dette akvariet. Hver gang vi har hentet vann, gress, kvister og liknende, har vi sjekket at vi ikke får med ekstra rumpetroll. Kan dette monsteret ha sneket seg inn på øverste plass i den lokale næringskjeden? Har den med andre ord spist opp alle trollene våre? Dette vil jo i såfall forklare en del av de tidligere observasjonene...


Ons. 11.08.04:

På jobben i dag fikk jeg tips om hva monsteret vårt kunne være: Vannkalv (Takk til deg, Bjarte!). Et raskt søk på nettet fjernet enhver tvil: Monsteret er en vannkalv-larve. Både larven og den voksne vannkalven spiser småfisk, rumpetroll og annet småkryp. Larven fanger byttet med de saksedyr-liknende kjevene sine. Den lever under vann, men bruker halen som snorkel. Av og til må den altså ha rumpa opp i overflaten for å puste. Det hadde ikke vært samme sjarm å være på en badestrand dersom mennesker også pustet på denne måten...

Dermed er mysteriet oppklart og monsteret av-mystifisert: Vannkalv-larven har åpenbart kommet seg inn i akvariet som egg eller liten larve. Akvariet kryr jo av smålarver og andre småskapninger uansett. Egentlig er jeg litt lettet. Det ville vært trist å ha tatt livet av rumpetrollene ved å gjøre en feil, som f.eks. for lite mat eller for lite oksygen i vannet. At rumpetroll blir spist av en vannkalv er jo i hvert fall en del av livets gang.

Nå må vi ta en avgjørelse: Skal vi omdefinere prosjektet til "Prosjekt vannkalv" og se larven forpuppe seg for å senere bli en diger bille, - eller skal vi forvise larven tilbake til froskedammen og erstatte de oppspiste trollene med nye? Siden froskedammen allikavel holder på å tørke ut, bestemte vi oss for å hente flere rumpetroll i froskedammen, slik at vi kan frelse dem fra uttørkningsdøden. De vi ikke fanget i fjor, tørket jo ut... Hele familien var en tur i Estenstadmarka etter jobb i dag, og på veien hjem dro vi innom froskedammen. På dette bildet er Jonas i gang med å fange rumpetroll. Som bildet viser, var det ikke mye vann igjen. Vi fanget åtte rumpetroll, og nå har bakbena fått store tær. Frambena har også begynt å utvikle seg til ordentlige ben. Nå skal vi ha kontroll på hvor mange rumpetroll vi tar inn i akvariet, slik at vi kan følge med på om vannkalv-larven tar flere rumpetroll.

Da vi kom hjem igjen fikk vi tatt dette bildet av vannkalv-larven. Nederst til venstre ser man hodet og kjevene. Øverst til høyre er halen som på bildet er i overflate-stilling. Spenningen var såklart stor når vi tømte syltetøyglasset med rumpetroll i akvariet. Vi slapp å vente lenge: Etter mindre enn fem minutter svømte et av rumpetrollene like foran larven. Det virket ikke som om de brydde seg om hverandre, men da rumpetrollet var noen millimeter unna hodet på larven gjorde larven et lynangrep - og bommet. Rumpetrollet lærte ikke noe som helst av denne hendelsen, og var etter noen få sekunder på nytt plassert lagelig til for hogg. Denne gangen bomma ikke vannkalv-larven. Rumpetrollet ble holdt fast med kjevene og frambena mens larven tok med seg byttet inn under gresset.

Makabert? Jeg synes ikke det. Dette er en del av naturen, og vannkalven har jo også livets rett. Vi har fortsatt ikke bestemt oss for om vi skal satse på rumpetrollene eller vannkalv-larven. Mens vi bestemmer oss, har i det minste larven fått mer mat. Vi har også fått bekreftet skjebnen til de første rumpetrollene.


Fre. 13.08.04:

I dag hadde et av rumpetrollene gått ut av vannet og slått seg til ro på akvarieveggen over vannflaten. Det er vel på sin plass å kalle dette dyret for en frosk nå. Riktignok har den fortsatt hale, men da den stupte ut i vannet brukte den faktisk bena til å svømme med. Jeg så minst to av dem, og kan dermed konkludere med at vannkalv-larven ikke spiser mer enn tre rumpetroll / frosker pr. dag. Jeg håper virkelig at det er flere igjen, for dersom den virkelig spiser tre for dagen blir det vanskelig å fø vannkalv-larven...

Foreløpig har vi altså ikke-kompatible dyrearter i akvariet, - omtrent like smart som å ha ulv og hare i samme bur...


Tir. 17.08.04:

I dag så jeg ikke et eneste rumpetroll, - ei heller noen frosk... Det er helt utrolig at denne slukhalsen klarer å renske akvariet så grundig! Vannkalv-larven lå helt urørlig langs en kvist. Jeg måtte bare forsikre meg om at vårt glupske monster var i live, så jeg pirket jeg borti den med en kvist. Dette førte til et øyeblikkelig angrep på pinnen! Den bet tak i pinnen og krøllet seg rundt denne på brøkdelen av et sekund (jeg overdriver ikke!). Etter et par sekunder slapp den skuffet taket i pinnen og la seg tilbake i sin bakholdsposisjon.

Vi har uansett bestemt oss for å beholde vannkalv-larven. Jonas hadde et godt poeng: Froskeegg vet vi at vi kan hente hvert år, men det er ikke like lett å fange en vannkalv-larve. Denne larven forpupper seg i vannkanten. Jeg har derfor redusert vannmengden så mye at noe av slammet i bunn er over vann, så nå skulle larven få seg en egen strand.

Vi må ikke glemme å gi den mer mat. Nå som rumpetrollene i froskedammen har begynt å bli frosker, er de ikke lenger like lette å fange. Dersom vi allikavel klarer å fange noen, vil de være mere ute av vannet, - og dermed ha en større overlevelses-sjanse. Da blir det jo også en jevnere kamp for tilværelsen i akvariet. Kanskje vannkalv-larven også vil ha meitemark? Den bør vel også ha litt variasjon i kosten.


Fre. 20.08.04:

Nå har vi prøvd meitemark! Daniel var ute en tur i kveld og fanget både meitemark og noen små skogsnegler. Vi hadde regnet med at det var lett match for en vannkalv-larve å ta en meitemark som blir sluppet ned rett foran den, men det var det ikke...

Larven vår fikk raskt tak i meitemarken, men meitemarken ville ikke gi seg uten kamp! Den borret hodet sitt inn i mudderet og fikk raskt halve kroppen inn i mudderet. Vannkalv-larven hadde et godt tak i bakenden på meitemarken og holdt igjen det den kunne. Jeg skal ikke påberope meg evnen til å se frem og bak på en meitemark, men jeg klarer ikke helt å forestille meg at meitemarken "rygget" inn i mudderet. Meitemarken hadde overtaket på drakampen helt til vannkalv-larven hadde hodet sitt et stykke inn i mudderet. Her sto det stille en stund. Etter ca. 1 minutt kom vannkalv-larven ut av mudderet med den bakerste centimeteren av meitemarken mellom kjevene. Er det dette som kalles en delvis seier?

Det første vannkalv-larven gjorde når den rygget ut av mudderet, var å stikke halen sin opp i vannflaten. Nå hadde den jo kjempet en hard kamp under vann mens den holdt pusten, så da var det nok godt med luft. Den delen av meitemarken som slapp unna har neppe noen lys fremtid. Jeg vet ikke hvor godt en meitemark som mangler sin bakerste centimeter kan klare seg, men uansett må den opp over vannspeilet i akvariet for å ikke drukne. Det er ikke mye av mudderet som er over vann, så det kan godt hende at marken tvinges ut av mudderet i vannkanten. I såfall kan det hende at vannkalv-larven får resten av måltidet sitt.


Sept.04:

Vannkalvlarven er død. Den satte til livs en del meitemark og fluer før den forsvant. Vi håpet at den hadde gravd deg ned for å forpuppe seg, men en dag fant vi den død i akvariet. Litt meningsløst kanskje: Først spise opp alle rumpetrollene, - for å så bare dø som larve. Da har vi ihvertfall lært til neste år at vi må sjekke akvariet grundig for "aliens"...

Snipp snapp snute...



Milepæler og høydepunkter finner du nedenfor. Ved å klikke på disse hopper du direkte til det aktuelle stedet i dagboka:


Til toppen

Oppdatert sept.04

Tilbake til hovedside