Utdannelses-situasjonen


Jeg har alltid vært gira på alt som holdes oppe i lufta på egenhånd. Det begynte vel med papirfly når jeg var en neve stor, tenker jeg. Siden har det gått slag i slag med strikkfly, linestyrte og radiostyrte modellfly - og en vakker dag kom jeg omsider selv i luften på egenhånd - med hang-glider.


Da jeg begynte på NTH var min intensjon å ha fly-interessen som hobby. Et stykke ut i 2.klasse gnagde tankene om å satse på yrkes-flyging så hardt i hjernebarken, at jeg bare måtte gjøre noe med det!

Jeg sjekket forskjellige muligheter mhp. både fly og helikopter. Jeg fant ut at det grovt sett var 3 alternativer:

Jeg valgte det siste alternativet. Flygerbransjen er usikker, så jeg ville gjøre meg ferdig med NTH for å ha en "reserveplattform". Dessuten er en halv NTH-utdannelse verd null & niks! En annen fordel med dette var at mulighetene for både fly og helikopter sto åpne. Helikopterutdannelsen starter nemlig med 100 timer flyging med fly.


Etter å ha tatt privatflyger-sertifikatet for fly, kjøpte jeg meg en intro-tur med helikopter hos SkyLift. Jeg hadde da flydd endel småfly og hadde satt meg grundig inn i hvordan man manøvrerte et helikopter i bakke-effekt. Derfor fikk jeg nok utbytte av de 40 minuttene (...og 1.300 kronene...) til at jeg klarte å løfte helikopteret, hovre og sette det (pent?) ned igjen uten hjelp (GØY).

Dette var så morsomt at jeg "bestemte meg" for å satse på helikopter. Heldigvis klarte folk jeg snakket med å overbevise meg om at det ville bli den absolutt dyreste måten å bli arbeidsledig på.... Jeg satset derfor videre på en flygerkariére, men gjorde meg heldigvis ferdig med NTH-utdannelsen.


Etter noen år med dårlig betalte flygerjobber i små og fattige flyselskap, er jeg atter tilbake i kjemi-bransjen. Flygerbransjen har vært veldig vanskelig å komme seg skikkelig inn i. Med "skikkelig inn i" mener jeg ansettelse i SAS, Braathen, Widerøe eller noen av de andre selskapene som har råd til å gi flygerne sine anstendige lønninger!

En kan jo såklart spørre seg om flygerutdannelsen, og pengene den har kostet, har vært bortkastet. Jeg synes ikke det:


Oppdatert 02.04.98

Tilbake til menyside