Venuspassasje, 08.06.04:

Her vises siluetten av planeten Venus idet den passerer mellom sola og jorda. Ved å klikke på bildene kan du laste ned bildene med full oppløsning.

Bildet til venstre er tatt ca. en time etter at Venus raste inn mellom Jorda og Sola. - Joda! - Jeg skriver "raser". Venus holder en fart på overkant 125 000 km/t relativt til Sola...

Til høyre ser vi Venus i det den er i ferd med å forlate solskiven. Det tok ca. 20 minutter fra dette bildet ble tatt til Venus forsvant og det hele var over... Her var det mulig å se at Venus bevegde seg.

Bildene er tatt ved å projisere bildet av sola på et papirark og så ta bilde av arket. Arket holdes bak kikkerten slik at bildet av sola projiseres på arket. Det er viktig å skygge for arket, slik at bildet blir klart som mulig. Husk at bildet blir opp-ned og speilvendt. Altså: Opp blir ned, mens høyre forblir høyre (Hjernetrim: tenk over denne påstanden!)

Kikkerten er av type en-øye og forstørrer 50 ganger. Kikkerten må stå på stativ - og sola forsvinner helt ut av synsfeltet på 2-3 minutter (grunnet jordrotasjonen). Med denne kikkerten ser man lett ringen rund Saturn og stripene på Jupiters overflate - (og såklart de 4 største månene rund Jupiter).

Den som er interessert i slike hendelser bør også ta en titt på dette bildet av den totale solformørkelsen i Australia, desember 2002...

Flere bilder - Hovedside