Drageseiling


Dette er virkelig gøy! - og anbefales!

Et drageseil - power kite eller traction kite på engelsk - er en farkost som ligner mest på en paraglider. Den jeg har kjøpt, styres med fire liner - slik at dragen kan manøvreres hvor som helst i sitt "manøvreringsvindu". Tenk deg at du står med vinden i ryggen og dragen rett foran deg nede ved bakken. Manøvreringsvinduet er en halvsirkel med dette punktet i sentrum og med en radius på rundt 70 grader. Dette betyr at man kan ha dragen 70 grader ut til sidene og 70 grader oppover. Disse 70 gradene gjelder min drage, og er såklart veldig avhengig av hvor hot dragen er.

Ved å kjøre dragen langt ut på siden av vinduet kan man seile på tvers av vinden. Da flyr dragen lavt over bakken ved siden av og litt foran deg. Det som er vanskelig, er at dragen må flyes aktivt hele tiden - Du ma se på dragen nesten hele tiden. Dette er festelig på snaufjellet når underlaget er småskavlete... Det går også an å krysse opp mot vinden, men det går tregt med min drage. Den klarer noe sånt som 5-10 grader fra tverrvind og opp mot vinden. Hot'ere drager fikser det bedre sies det... Du kan lese mer om dette på web'en til Fluid.no (som jeg kjøpte dragen fra).

Den jeg har kjøpt, er av type NPW5 og har et areal på 7m2. Den er en typisk nybegynner-drage. Den tar litt større plass enn en termos i sekken(!). Jeg har begynt å ta den med uansett hvor jeg skal på ski. Dersom vinden blåser samme vei eller på tvers av der jeg skal (og det er fritt for trær der), er det bare å pakke den ut. Det er forsåvidt egoistisk å være den eneste på laget med drage, så jeg må nok sørge for at resten av familien også begynner...

Her kan du se noen bilder fra min debut i påsken-01:


Oppdatert 19.05.2001

Tilbake til menyside